[vc_row][vc_column width=”1/1″][cq_vc_stackgallery images=”180,179,178″ repeat=”repeat” tooltips=”Hello tooltip 1,Hello tooltip 2,Hello tooltip 3″ width=”320″ height=”240″ easein=”easeInBack” easeout=”easeOutCubic” slideshow=”no” slideshowdelay=”5000″ notooltip=”on” noretina=”on” noarrow=”on”][vc_column_text]

Această formă de terapie este folosită de mii de ani în China, India, Orientul mijlociu, Grecia antică, Egipt. S-a dovedit foarte eficace de-a lungul timpului.
La început se aplica folosind coarne de vită, și era numită terapie cu corn. Presiunea negativă din interior se realiza cu ajutorul unei flăcări. Metoda era folosită în principal pentru a extrage puroi și sânge în tratamentul furunculului.
Altă metodă era tăierea vârfului cornului de vacă după care se extrăgea aerul din interior cu gura. Metoda mai este folosită și în ziua de azi în multe țări din Africa pentru tratarea furunculului și al carbunculului, sau pentru a extrage diferite tipuri de otravă.
Mai târziu a fost folosită ca metodă auxiliară în chirurgia tradițională Chinezească. Apoi s-a descoperit că se poate folosi și în tratarea altor boli, devenind o metodă de tratament de sine stătoare.
O ziclă veche Chinezească spune: ”Acupunctura și ventuzele, vindecă mai mult de jumătate din boli”.
În 1950 efectele terapeutice ale tratamentului cu vacuum au fost demonstrate de cercetări făcute de Co-Research din China și acupuncturiști din fosta URSS, fiind recunoscută oficial ca metodă de tratament, și introdusă în spitalele din China. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea acestei metode de tratament.
Egiptenii antici au fost primii care au folosit terapia cu vacuum în mode frecvent și sistematic.
Ebers papyrus, cartea de medicină care se crede că este cea mai veche din lume, scrisă în 1550 Î.H descrie folosirea terapiei cu vacuum umedă(sângerarea), ca fiind folosită pentru a extrage din corp ceea ce nu își are locul acolo.
Hippocrates și Galenus erau de asemenea mari susținători ai acestei metode și îi criticau pe acei doctori care nu foloseau acest tip de terapie.
Herodot (430 Î.H) spune că Egiptenii foloseau terapia cu vacuum umedă pentru a extrage materia străină din corp, pentru a reduce durerea, inflamațiile, a întării un stomac slab, a scăpa de amețeli și multe altele.
La evrei, Rabinul șef al Egiptului, Moshe Ben Maimin (Rambam 1135-1204) a făcut referire la acest tip de terapie în cartea de medicină Mishma Thora – Hilchot Deot, capitolul 4. În acest capitol era vorba despre cum să ne păstrăm mintea și corpul sănătos.
”Viața este sânge”. În medicina Talmudului sângele joacă un rol negativ. Cele mai multe boli apar din sânge, deci sângele nu poate fi considerat un remediu, dar terapia cu vacuum umedă (sângerarea) este recomandată ca metodă de tratament.
În lumea arabă, este cunoscută sub denumirea de Al-Hijama ceea ce înseamnă ”a reduce la dimensiunea inițială” sau ” a reduce din volum”.
A fost folosită des de-a lungul istoriei. Chiar și Profetul Mohamed se spunea că folosea și susținea această metodă. În cartea ”Healing with the Medicine of the Prophet” scrisă de Imam Ibn Al-Qayyim, un student al lui Hadith, care a trăit în Damasc(1292-1350), terapia cu vacuum este prescrisă ca metodă de tratament pentru nenumărate boli.
Terapiacu vacuum a fost folosită cu succes până în secolul 19 nu numai în practica privată dar și în spitale.
În secolul 19 descoperirile din domeniul farmaceutic au dus încet încet la uitarea vechilor metode de tratament printre care și terapia cu vacuum în lumea occidentală, metode care s-au demonstrat de-a lungul timpului că sunt eficiente, dar nu acționau la fel de repede și cu efecte specifice.
Terapia cu vacuum a fost readusă la viață de multe ori după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când echipamentele medicale și medicamentele se găseau foarte rar sau deloc, lucru care confirmă din nou eficacitatea acestei metode de tratament.
În perioadele de prosperitate a fost uitată, deși este o metodă sigură de tratament.
Poate fi folosită singură sau în combinație cu alte metode de tratament, fie ele complementare, alternative sau chiar medicină modernă.
De-a lungul istoriei terapia cu vacuum a fost discreditată datorită folosirii necorespunzătoare și exagerate.

Școli și stiluri

Terapi cu vacuum diferă de la o școală la alta, nu numai prin metodologie dar și prin punctele lor de vedere.
Este greșit să credem că în toate țările se folosește același procedeu, de multe ori și în aceeași țară procedeele diferă de la un oraș la altul, de la o școală la alta. De exemplu sunt diferențe majore între școlile din Shanghai și Beijing, cea dintâi fiind un oraș din sud-estul Chinei cu ieșire la ocean, cealaltă situată în nord-est, ambele având climate diferite.
Acest lucru este normal deoarece nu se poate trata o boală în același fel, pentru că simptomele bolilor vor fi produse de alți factori în zonele umede decât în zonele uscate, zonele înalte și joase, reci și calde, și așa mai departe.
Și Hippocrate vorbea despre acest lucru într-una din lucrările lui.
Fiecare metodă folosită în prezent provine dintr-una din metodele/școlile antice:

Școala Chinezească: Jiaofa/Baguanfa, face parte din medicina tradițională chinezească, se bazează pe cunoașterea și folosirea meridianelor. În funcție de afecțiuni se folosesc diferite tipuri de terapie cu vacuum.

Școala Indiană: Marma, nu este nici ea de sine stătătoare ci face parte din medicina Ayurvedică, se bazează în special pe masaj, dar folosește și terapia cu vacuum pe diferite puncte marma.

Școala Arabă: Al-Hijama, de sine stătătoare, medicina sfântă a lui Allah prin Profetul Mohamed, se bazează exclusiv pe folosirea terapiei cu vacuum umede (sângerarea) procedu împrumutat de la grecii antici și adaptat conform obiceiurilor arabe(musulmane).

Școla Greacă: are rădăcinile în medicina clasică bizantină, se bazează pe cartea doctorului Paulus Aegineta, care a trăit în secolul al VII-lea, și care avea 3 părți:

  • prima parte se ocupa cu diferitele tipuri de arsuripartea
  • a doua se ocupa cu tăierea venelor, cu terpia cu vacuum și cu diferitele procedee chirurgicale
  • partea a treia se ocupa cu luxații și rupturi ale oaselor

Pe acea vreme Galenus era considerat cel mai mare expert în acest domeniu și încorporau orice cunoștințe din lumea arabă, greacă, persană care ducea la evoluția medicinei.
Conform tradiției existau 2 forme de știință: știința sufletului și știința corpului.
Medicina greacă avea 3 ramuri:

  • vindecarea cu ajutorul mâinilor și chirurgia
  • vindecarea cu ajutorul medicamentelor(plante medicinale)
  • vindecare a cu ajutorul dietei

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wordpress themes JazzSurf