Istoria terapiei manuale

Osteoterapia manuală integrată, osteopatia, chiropractica, medicina manuală sunt toate terapii manuale, care se bazează pe tratarea manuală (cu ajutorul mâinior) a diferitelor probleme

Osteopatia

A fost creată în America între anii 1860 și 1874 de doctorul de familie Dr. Andrew Taylor Still. Este un cuvânt de origine greacă, Oste-, osteo- sunt prefixe de origine greacă …folosite în relație cu osul, pathos- suferință.

Punctul lor de vedere seamănă foarte mult cu cel al medicinei orientale.A luat parte în războiul civil american ca medic militar, această experiență l-a făcut să își piardă încrederea în medicina modernă. De asemenea și-a pierdut nevasta și cei trei copii datorită epidemiei de meningită. A început să se ocupe cu metodele de tratament indiene, terapia cu mangeți, frenologia la care si-a adăugat propriile cunoștințe de medicină. Toate acestea combinate cu tehnici de masaj și puncte de reflex au dat naștere unei noi metode de tratament și anume osteopatia.

În 1892 în Kirksville (Missouri) a înființat prima școală de osteopați, numită American school of Osteopathy.

John Martin Littlejohn, a venit în America în 1892, fusese diagnosticat cu o boală ”incurabilă a gâtului”, dar a fost tratat cu succes de către Still. A rămas lângă el și a absolvit școala de osteopați, mai apoi în Chicago a devenit chirurg. După doctorat a vrut ca fiecare osteopat să învețe și medicina modernă. Acest lucru era în contradicție cu principiile lui Still, din acest motiv Littlejohn s-a întors în Anglia și în 1917 a înființat prima școală de osteopați din Anglia, British school of Osteopathy.

Harrison H. Fryette a fost de asemenea sudentul lui Still, și de numele lui se leagă Legile lui Fryette, pe care le-a scris în 1918.

Chiropractica

A fost creată de Daniel David Palmer și a înființat prima școală de chiropractori, Palmer Infirmary & Chiropractic Institute, în Davenport( Iowa)în 1895.Numele provine din limba greacă, Chiro- mână și praxis- procedeu.

Există mai multe versiuni legate de modul în care a fost creată această metodă de tratament:

 1. Palmer era negustor și într-o zi sluga lui care era surd(ă)?, a căzut din căruță.Din fericire nu a păți mare lucru, dar a căzut pe spate. Deși îl durea spatele, mare i-a fost surpriza deoarece sluga și-a recăpătat auzul pe care îl pierduse în copilărie tot în urma unui accident.Palmer a început să cerceteze problema și a ajuns să creeze propriul lui procedeu, care se baza pe manipularea vertebrelor.

 2. Palmer era un terapeut care se ocupa cu tratamente magnetice și în 1895 s-ar fi întâlnit cu Harvey Lillard, un om de serviciu surd . Palmer a afirmat că i-ar fi redat auzul în urma manipulării coloanei vertebrale.

După părerea lui 95% din boli sunt rezultatul unor subluxații la nivelul vertebrelor, restul de 5% subluxații ale altor încheieturi, de aceea și o banală răceală era tratată prin manipularea vertebrelor.Acest punct de vedere s-a păstrat până în ziua de azi.

Clarence S. Gonstead, inginer constructor, studentul scolii lui Palmer a absolvit școala de chiopractori, apoi a combinat cele două domenii și așa a luat naștere biomecanica modernă.
Și Gonstead și-a înființat propria școală de chiropractori numită Gonstead Chiropractic Science & Art în 1923, Nt. Horeb, (Wisconsin).

Derefield – de numele lui se leagă procedeul denumit Derefield Leg-Check Analisys, și înființarea școlii Light Touch Chiropractic.

Medicina Manuală

A fost creată începând cu anul 1920 când doctori germani au început să studieze școala engleză de osteopați, osteoterapia tradițională, și în 1950 a luat naștere în Europa osteoterapia modernă. Mulți doctori au contribuit la formarea acestei metode, fiecare cu cunoștințe din propriul domeniu:

 1. din Anglia: Mennel, Cyriax, Stodard

 2. din Germania: Schmorl, Junghaus, Guttman

 3. din Franța: Maigne

 4. din Scandinavia: Brodin, Kaltenborg

 5. din Cehoslovacia: Karl Lewit.

Așa a luat naștere o metodă bazată pe cunoștințe de anatomie, fiziologie, biomecanică, cu metode de diagnosticare precise, și manevre terapeutice. S-a extins mai ales în Europa.

Aceste metode există de mii de ani mai ales în orientul mijlociu și îndepărtat. În Europa până în secolul XVII erau metode de tratament acceptate, dar au fost uitate încet încet din cauza ”dezvoltării” științei. În Asia așa ceva nu s-a întâmplat aceste metode fiind la fel de folosite în ziua de azi ca și acum câteva mii de ani.

Osteoterapia manuală integrată

A fost creată în Ungaria în 1985, de către Kulcsár Gábor, care fiind nemulțumit cu metodele manuale de tratament existente, a decis să î-și creeze propria metodă de tratament folosind ceea ce considera folositor din fiecare metodă manuală de tratament.

Astfel a combinat elemente de chiropractică, osteopatie, Tui-Na, tehnici de masaj, precum și elemente proprii, astfel luând naștere Osteoterapia manuală intagrată.

A început să predea cursul de Osteoterapie manuală integrată în anul 1996. La început durata cursului era de 2 săptămâni, ajungând în anul 2013 la un curs intensiv de 16-18 luni, 400 ore de teorie și practică.

Metodele de terapie manuală sunt cunoscute sub diferite denumiri în funcție de țară/zonă:

 1. terapie manuală (Germania)

 2. medicină manuală (Germania-Ungaria)

 3. chiroterapie (Grecia-Germania)

 4. chiromedicină (Grecia-Germania)

 5. gyogykovács (Ungaria)

 6. csontkovács (Ungaria)

 7. csontrakó (Ungaria)

 8. chiropractică (Statele Unite ale Americii)

 9. osteopatie (Anglia)

 10. osteoterapie (Anglia)

 11. Tui-Na (Kina-Japonia)

 12. Fang-Shi (Șaman Kina)

 13. Shiatsu (Japonia)

 14. Dzsen-Cju (Mongolia-Tibet)

 15. Masaj Tailandez (Tailanda)

 16. Marma (India)

Nu doar denumirile lor diferă ci și filozofiile, punctele de vedere de multe ori sunt total diferite.

Wordpress themes JazzSurf