
Ce sa bem?
In fiecare zi vedem la televizor un avertisment care ne spune sa bem zilnic cel putin 2 litri de lichide.Se vedem exact ce sunt acele lichide si sa vedem daca toate “lichidele” sunt la fel cand vine vorba de puterea de hidratare.
Ceea ce bem ar trebui sa fie asimilat usor de sistemul digestiv, sa poata trece usor prin peretii capilarelor si celulelor, sa nu contina factori iritanti cand este consumat in cantitati mari.Sa nu aiba un gust sau miros neplacut, sa nu stimuleze in excess organismul sau sa aiba un efect calmant.
Toate aceste efecte neplacute pot sa determine o persoana sa nu consume destule lichide.
Singurul lichid care indeplineste toate cerintele enumerate este APA. Este bautura, lichidul perfect pentru organismul uman, deoarece este lichidul pus la dispozitia omului de natura.
Apa
Apa pe care o bem nu este niciodata pura. Apa care contine doar 2 atomi de H si un atom de O, poate fi creata doar in laborator.
In general apa are in compozitie, minerale pe care le ia din pamant pe unde curge.De asemenea compozitia apei nu este uniforma, ea variaza in functie de locul de unde provine.
Apa o putem clasifica in 4 categorii:
- fara gust si fara miros, acestea sunt cele mai pure ape
- fara miros dar au gust, sunt apele minerale clasice, calciu, magneziu, natriu si alte elemente pot da un usor gust apei
- cu miros si fara gust, tot ape minerale clasice, dar in comparatie cu cele din categoria precedenta, pot contine de exemplu sulf care le confera un miros puternic, caracteristic
- cu gust si miros, apa de la robinet, care din cauza clorului prezent, au atat miros cat si gust
Toate categoriile pot fi consumate de om, fara consecinte negative.
Ideal ar fi, ca apa sa nu aiba nici miros si nici gust. In prezent apa care este consumata provine din 2 surse: apa de la robinet si apa de izvor imbuteliata.
Pentru a scapa de gustul si mirosul de clor din apa de la robinet putem folosi fie filtre de apa, fie sa turnam apa intr-un recipient fara capac si sa il lasam peste noapte pentru ca clorul sa se evapore.
Apele minerale pot fi plate sau carbogazoase, dar nu are nici o relevanta din punct de vedere al capacitatii de hidratare.Capacitatea de hidratare nu scade daca apa este carbogazoasa. Deci este vorba doar de cine ce fel de apa prefera.
Unele persoane pot prezenta inoleranta la apa carbogazoasa, se baloneaza.
Bauturi cu putere mare de hidratare
Apa, este bautura cu cea mai mare putere de hidratare.
Infuzii cu plante medicinale – frunzele unor plante cum ar fi menta, teiul, sporis, roinita, pot da o aroma placuta apei in care sunt scufundate, inmuiate, o alternativa pentru persoanele la care nu le place apa simpla, sau prefera bauturile calde.
Proprietatile medicinale nu au un efect negativ asupra capacitatii de hidratare a apei.Acest lucru nu este adevarat in cazul in care bautura este indulcita, sau daca a fost facuta cu planet cu efect diuretic, ca, coada calului, mesteacon sau papadie. Unele plante cu efect diuretic sunt capabile sa dubleze cantitatea de apa eliminata.
Sucuri din fructe si legume – se pot consuma in forma pura sau diluate cu apa. Ar trebui sa fie considerata o resursa secundara de apa si consumata in cantitati moderate.
Bauturi cu putere scazuta de hidratare
Pare ciudat sa spunem ca un lichid are capacitate scazuta de hidratare.Toata bauturile saun compuse in cea mai mare parte din apa, deci de ce exista bauturi cu putere de hidratare scazuta?
Cafea, ceai, cacao – bauturile care au la baza, cafea ceai sau cacao, au concentratie ridicata de purine, toxine care trebuie eliminate din organism, prin urina, transpiratie, sub forma de acid uric. Aceste toxine trebuiesc diluate in cantitati mari de apa, pentru a fi evacuate fara a irita mucoasele rinichilor si a glandelor sudoripare.
Prin consumul de cafea, ceai sau cacao se introduce o cantitate insemnata de apa in organism, dar o mare parte din aceasta apa este folosita la indepartarea toxinelor pe care aceste bauturi le contin.
Alcaloizii din aceste bauturi reduc si ele capacitatea de hidratare a acestora: cafeina din cafea, teofilina din ceai si teobromina din cacao. Aceste substante au si un efect diuretic.
Desigur nu toata apa din aceste bauturi este eliminata, dar cantitatea care ajunge sa fie folosita pentru a hidrata organismul este redusa. Deci capacitatea lor de hidratare este redusa.
Laptele este mentionat deoarece unii il considera o bautura, dar de fapt este un aliment, primul aliment al nou nascutilor. Desi capacitatea laptelui de hidratare la bebelusi este ridicata, acelasi lucru nu este valabil si la adulti.
Inainte de adolescenta, stomacul nu mai produce chimozina, enzima necesara pentru a transforma laptele intr-un aliment solid, care poate mai apoi fi descompus de sucurile digestive. Procesarea laptelui la adulti este laborioasa, de multe ori incompleta.Din aceasta cauza este bine sa limitam consumul de lapte.
Sucurile din comert sunt compuse din apa, indulcitor, zahar rafinat sau indulcitori artificiali, arome, acizi, coloranti, si cafeina la bauturile pe baza de cola.